Checklista

Renovera Badrum

Att renovera ett badrum med kakel och klinker är ofta ett ganska omfattande projekt och en stor investering i ditt boende. Det är därför viktigt med en god planering — med rätt förberedelser har renoveringen alla förutsättningar att bli som du tänkt dig. Nedan har vi listat de punkter som det är bra att tänka på inför badrumsrenoveringen.

Kunskap

Vid planering av badrummet

  • Värmegolv är skönt att ha i badrummet. Det finns elektriska och vattenburna system.
  • Fundera på var i badrummet du behöver dra el för belysning, handukstork och övriga uttag.
  • Golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas ut. Ta reda på hur gammal din brunn är.
  • Väggnära golvbrunnar har på senare år blivit alltmer populärt. Tänk dock på att de begränsar urvalet av tätskikt och golvbrunn eftersom endast vissa kombinationer av tätskikt/vägg nära golvbrunn är godkända. Rådgör med din plattsättare.
  • Renoveringen kan vara ett bra tillfälle att uppgradera ventilationen. Rådgör med din hantverkare.
  • Även rördragningen måste kanske anpassas till dagens standard. Gamla rör och kopplingar kan behöva bytas ut.
  • Planera var du ska sätta upp saker på väggarna. Alla infästningar i utrymmet skall göras i fast konstruktion. Där är det lämpligt att plattsättaren kortlar (monterar korta reglar mellan de långa reglarna).
  • River du ett gammalt badrum från 1980 och tidigare kan fäst-/ fogmassan innehålla asbest (vanligast förekommande 1960-70). Detta kan kontrolleras genom att en bit kakel med fix och fog på skickas in till ett analysföretag. Varje prov kostar ca 550-650 kr.
  • Släpljus (ljus utefter vägg) framhäver fogar och ojämnheter i kakelplattor. Tänk därför på att inte montera ljuskällor alldeles intill väggen.

Vid offertförfrågan/upphandling av badrumsrenovering

För att du ska bli riktigt nöjd med ditt badrum så är det viktigt att entreprenören har samma bild av slutresultatet som du har. Bifoga gärna en lista med allt som ska göras vid offertförfrågan och för sedan en dialog omkring alla detaljer. Om någon av de tillfrågade ställer frågor om utförandet – skriv då in även de nya uppgifterna i underlaget vid offertförfrågan till övriga entreprenörer. Det är viktigt att alla får samma underlag för att du ska kunna göra en korrekt jämförelse av priset.

  • Den billigaste offerten är inte nödvändigtvis den bästa utan det är viktigt att få en utförlig specifikation på vad som verkligen ingår. Om jobbet ska göras på löpande räkning är det bra att begära ett cirkapris – detta får sedan inte överskridas med mer än 15%.
  • Det är viktigt att anlita ett plattsättningsföretag som är behörigt enligt Byggkeramikrådets regler (BBV), och att även den hantverkare som utför arbetet är behörig och har en legitimation utfärdad av Byggkeramikrådet. På Byggkeramikrådets hemsida finns en lista över behöriga företag och där kan du också läsa om vad behörigheten innebär. Om leverantören är den som i sin tur anlitar underleverantörer (elinstallatör, VVS-montör m.fl.), kontrollera då att även de är behöriga hos sina respektive branschorganisationer så att du får en korrekt dokumentation av hela arbetet.
  • För att undvika alla typer av missförstånd upprättar du ett skriftligt avtal, gärna ett så kallat hantverkarformulär, tillsammans med entreprenören som då ansvarar för att arbetet utförs fackmässigt och enligt branschreglerna (BBV). Viktigt att detta görs innan arbetet påbörjas. Hantverkarformuläret finns att hämta här.

Vid inköp av kakel, klinker och övrigt material

Det är inte helt ovanligt att kakelentreprenören gör inköpen för renoveringen men eftersom det troligtvis är du som väljer materialet, kan det vara bra att känna till nedanstående.

  • Stora plattor kan vara besvärliga att lägga med fall. En lösning när man har valt stora plattor kan vara att övergå till mindre plattor närmast brunnen. Rådgör med din plattsättare.
  • Ljusa fogar på golv kan bli mörkare efter en tids användning. För att behålla ursprunglig färg bör fogen därför rengöras med jämna mellanrum. Beställ eller ladda gärna ner vår broschyr ”Underhåll av keramiska plattor”.

Efter avslutat arbete

  • När badrummet är renoverat får du ett kvalitetsdokument av entreprenören. Det är beviset på att arbetet är gjort enligt Byggkeramikrådets regler och därmed uppfyller myndighetskraven. Detta ska sparas i minst 10 år och lämnas över till eventuell ny ägare av fastigheten. Tillsammans med kvalitetsdokumentet får du också monteringsanvisningen för det godkända tätskiktssystemet som använts.
  • För att inte förstöra tätskiktet så rekommenderar vi att du limmar upp badrumstillbehören istället för att punktera tätskiktet med skruvar. Det finns numera ett stort sortiment badrumstillbehör som kan limmas. Nödvändiga skruvinfästningar bör göras av en fackman.

Om du vill lära dig mer om tekniken kring en badrumsrenovering kan du ladda ner BBV – Byggkeramikrådets branschregler för kakel och klinker i våtrum.

Lycka till med ditt nya badrum!

Byggkeramikrådet
Ovan Checklista är hämtad från Byggkeramikrådets hemsida – www.bkr.se

Välkommen till vår värld av kakel

Grunden för vår verksamhet är import av kakel/klinker från ledande tillverkare världen över, med tonvikt på Europa. Vårt sortiment väljer vi med stor omsorg. Oavsett vilket uttryck man söker, trendigt, klassiskt eller helt egen stil, så är vår ambition att kunna tillgodose detta. Tillsammans med våra leverantörer samverkar vi regelbundet för att utveckla nya produkter som passar vår ”nordiska smak”.

Vad letar du efter?

Inga resultat kunde hittas.