Materialkunskap

Kakel

Kakel används som skyddande och dekorativ väggbeklädnad. I Sverige samlar vi, inom gruppen kakelplattor torrpressade, glaserade plattor med vattenabsorption mellan 10 och ca 20%.

Kunskap

Kakel

Kakel tillverkas vanligen av spraytorkade lermassor i pulverform, vattenhalt 4-5%, som pressas under högt tryck i stålformar och bränns i temperaturer kring 1000°C. Bränning skedde traditionellt i gas- eller oljeeldade tunnelugnar där plattorna är lastade i kassetter på vagnar som rör sig långsamt genom ugnen. Numera är det vanligare att plattorna tillverkas i en kontinuerlig process med pressning, glasering och därefter bränning i rullugnar där plattorna vandrar fram på roterande rullar av eldfast material. Efter bränning sker sortering och ofta helt automatisk förpackning i paket och på pallar.

Kakelplattor är glaserade, det vill säga på framsidan täckta av en glasmassa som har smält ut över ytan, antingen i samband med bränningen av själva godset, eller vid en ytterligare bränning. Glasyren ger en tät, blank eller matt yta som gör en kakelklädd vägg lätt att hålla ren. Den i sammanhanget låga bränntemperaturen tillåter relativt klara och starka färger.

Artisan är en kakelserie med lätt rustik utformning och stort spektra av nyanser i varje unik färg.

Kakel med dekorer

Dekorer förekommer ofta och kan appliceras på olika sätt. Den ursprungliga metoden är handmålning som fortfarande förekommer i begränsad omfattning. Vanligast är screentryck (seriegrafi) eller en form av offsettryck med hjälp av valsar.

Mer komplicerade bilder kan överföras till redan brända och oftast grundglaserade plattor genom dekalteknik (dekalkomani). Metoden innebär att ett mönster trycks med glasyrer på en dekal av organsikt material som försvinner i ugnen varvid dekorbilden hamnar på plattan och bränns fast.

Kakelserien Alchemist ger diskret färgade ytor med mjuka texturer och pasteller.

Memo är en rektangulär kakelserie med lätta skiftningar som ger ett behagligt liv.

Vad behöver man tänka på vad gäller kakel?

Kakelplattor har jämförelsevis poröst gods och används normalt på väggar, och endast inomhus i vårt klimat. Vissa typer av kakelplattor kan användas på golv i badrum och liknande, men då krävs tjocklek på min. 7-8 mm och en glasyr som tål måttlig gångtrafik och inte är slät/blank med tanke på halkrisken. Kakelplattor är på grund av den relativt höga porositeten inte lämpade för värmegolv. Användning av kakelplattor på golv bör endast förekomma efter rekommendation av tillverkare. För golv väljs normalt klinkerplattor.

Lister och andra dekorelement tillverkas ofta genom ”third firing”, som innebär att produkten bränns en tredje gång då speciella effekter adderas. I samband med konstnärliga utsmyckningar och liknande kan ännu fler bränningar förekomma.

Välkommen till vår värld av kakel

Grunden för vår verksamhet är import av kakel/klinker från ledande tillverkare världen över, med tonvikt på Europa. Vårt sortiment väljer vi med stor omsorg. Oavsett vilket uttryck man söker, trendigt, klassiskt eller helt egen stil, så är vår ambition att kunna tillgodose detta. Tillsammans med våra leverantörer samverkar vi regelbundet för att utveckla nya produkter som passar vår ”nordiska smak”.

Vad letar du efter?

Inga resultat kunde hittas.