Materialkunskap

Granitkeramik

Torrpressade plattor med mycket låg vattenabsorption, ofta nära 0,1 %, och med mycket goda hållfasthetsegenskaper kallas i Sverige granitkeramik, men har inte mycket med naturstenen granit att göra förutom att beståndsdelarna i stort är desamma. Det som tagit naturen tusentals år att tillverka kan man idag producera på några timmar med en slutprodukt som tekniskt sett överträffar originalet. I andra länder har de i regel namn som innehåller ordet porslin på respektive språk, som exempelvis engelskans ”porcelain tiles”.

Kunskap

Granitkeramik har ett stort och varierande användningsområde

Till ”granitkeramiken” används speciella porslinsleror, främst vitbrännande kaolinleror. Dessa är mycket finmalda innan de pressas till plattor under mycket högt presstryck. Bränning sker i höga temperaturer. Porslinsplattorna kan tillverkas i mycket stora format. Kantmått på över en meter är inte ovanliga. Dessa stora plattor används till bänkskivor, fasadplattor i ventilerade system och på installationsgolv. Måttnoggrannheten för porslinsplattor är mycket god, vilket innebär att fogarna i ett golv kan göras relativt smala. Man kan oftast på beställning få plattor som är måttjusterade (engelska ”rectified”). Det innebär att kanterna har sågats så att plattorna får exakta mått och kan monteras med minimala fogar (1-1 ,5 mm). Att lägga eller sätta plattor helt utan fogar är i allmänhet inte att rekommendera med tanke på att skadliga spänningar orsakade av deformationer i underlaget kan fortplantas från platta till platta och förorsaka vidhäftningsbrott eller andra skador.

Porslinsplattor tillverkas glaserade och oglaserade. Oglaserade plattor kan även poleras till blank yta.

Granitkeramik är mycket hållbart och tål kraftig nötning
Den här plattypen tål kraftig nötning, till exempel på golv i offentliga sammanhang som köpcenter och flygterminaler. De kan läggas utomhus på ytor med kraftig gångtrafik. Glasyrerna kan förses med ytstrukturer som ger halkdämpande effekt. Plattornas låga vattenabsorption innebär att golvytor är mycket lättstädade. Porslinsplattor (”granitkeramik”) väljs därför ofta för golv i offentliga lokaler med intensiv gångtrafik och höga krav på hygien och trivsel.

Viss hänsyn vid läggning och hantering av granitkermik
Plattornas egenskaper, nästan ingen sugförmåga och extremt hårt gods kräver vissa hänsyn vid läggning och hantering. Fästmassan ska normalt vara cementbunden, modifierad med polymerer för förbättrad vidhäftning och deformationsförmåga. Fogmassa ska också väljas med hänsyn till plattornas vattenabsorption. Borrning måste göras med vattenkyld diamantborr och kapning med vattenkyld såg med diamantklinga eller i vissa fall vanlig klinkerskärare.

Serien Pietra di Panama i granitkeramik skapar en elegant atmosfär med en modern känsla.

Välkommen till vår värld av kakel

Grunden för vår verksamhet är import av kakel/klinker från ledande tillverkare världen över, med tonvikt på Europa. Vårt sortiment väljer vi med stor omsorg. Oavsett vilket uttryck man söker, trendigt, klassiskt eller helt egen stil, så är vår ambition att kunna tillgodose detta. Tillsammans med våra leverantörer samverkar vi regelbundet för att utveckla nya produkter som passar vår ”nordiska smak”.

Vad letar du efter?

Inga resultat kunde hittas.