Ola Berg

Ola Berg

Senior Advisor #inspiration, #renovering, #stenimitation, #träimitation, #trendsäkert.
Arkitekten tipsar

Trendsäkert eller Klassiskt

Oavsett om du bygger ett nytt hus eller renoverar ska du hitta och välja kakel och klinker som passar just ditt hem. Badrummet, gästtoaletten, köket, hallen eller något av husets alla andra rum. För att hjälpa dig på vägen har vi pratat med arkitekt Susanna Linander om vad du ska tänka på när det är dags att välja.

Var börjar jag?
- Det beror på vad det gäller. Ett badrum är en stor investering. Förutom kakel, klinker och inredning ska allt tätskiktsarbete göras. Min första rekommendation är en neutral linje. Matta vita plattor på väggarna och golvet i grått eller naturstensliknande plattor. Om du vill tittar du sedan på detaljer som kan lyftas fram med t.ex. mosaik. I ett kök är det skillnad. Här handlar det oftast om en mindre mängd material och mindre underarbete. Det är mer tacksamt att ta ut svängarna om vi tittar på kostnader.

Hur ser trenderna ut?
- Marmorimitation är på väg att bli populärt. Även blanka plattor. Och plattor som liknar naturmaterial som betong och trä fortsätter att öka i popularitet. Just trä tycker många är kul, men det är få som väljer det. Och det ska vara stora plattor. En smalare trend är vita plattor med svarta fogar. Snyggt, men de flesta får för mycket känsla av slakthus eller restaurang.

Något som är helt ute?
- Bårder är helt borta och visar ingen tendens att vara på väg tillbaka. Inte inramning av speglar heller.

Är färg rätt idag?
- Det kan det absolut vara. Orange och knall grönt har varit populärt. Överlag tydliga klara grundfäger. Eller pasteller som ljusblått, pistage och rosa. Men färg kommer med risken att tröttna på den. Mitt råd är att fundera över om du gillade färgen för 5 år sedan och kan tänka dig att leva med den om 5 år. Känns det osäkert att välja färg kan badrummet alltid få färg med tillbehör.

Om badrummet ska ha något extra?
- Första steget kan vara att en del av väggen bakom duschen har mosaik i samma färgskala som golvet. Ett steg längre är att sätta en hel vägg i stark klar färg. De som vågar starka effekter får ett resultat som väcker intresse och känslor. Känner du dig säker på ditt val är det bara att köra på.

Något speciellt att akta sig för?
- Är du praktiskt lagd är svart inte att föredra. Allt syns så det krävs mycket jobb att hålla det snyggt. Välj heller inte väldigt blankt då ljuset speglar sig och det blir jobbigt för ögonen. Sen brukar jag ge en liten varning för mönstrat av samma anledning som färg. Det finns risk att du fort tröttnar.

Att tänka på vad gäller nya respektive gamla hus?
- Det är populärt med stora plattor, men det kräver väldigt släta golv. I äldre hus är det sällan möjligt att ha större plattor än 30x30 utan att jämna ut golvet.

Några trender vad gäller inredning?
- Badkar kommer tillbaka och samtidigt blir duscharna större. Hela badrummet blir faktiskt större och större. Även dubbla vaskar är mycket vanligt idag.

Några tips på hur kakel kan skapa effekter på flera ställen i hemmet?
- En effektfull vägg i hallen kan vara en idé. Beroende på planlösning och hallens utformning kan stenimitation bli ett snyggt inslag. Det finns ju idag kakel och klinker som kan passa på flera ställen i hemmet. Ett effektfullt sätt att binda ihop ett vardagsrum och en uteplats är att välja en frostbeständig platta och använda på båda ställena. Har du fönster och dörrar som går från golv till tak skapar det en häftig effekt mellan ute och inne.

Avslutningsvis, något mer att tänka på?
Hur länge ska du bo och använda rummet du ska göra om? Efter att du svarat på det, fundera igenom hur du vill ha det och ta ut svängarna därefter.


Tack!
Stort tack till Susanna Linander Arkitekt MSA på Karin Petterssons Arkitektbyrå (karinpetterssons.se) i Ängelholm. Utbildad vid Lunds Tekniska Högskola. Arbetar med allt från detaljplaneskisser till projekteringsledning.

Trendsäkert eller Klassiskt
Susanna Linander Arkitekt MSA på Karin Petterssons Arkitektbyrå i Ängelholm

						Trendsäkert eller Klassiskt
Artesia
Betonage
Betonage

						Trendsäkert eller Klassiskt
Sunset
Lumina
Lumina

						Trendsäkert eller Klassiskt
Norway
Shades
Shades